Home » Alghero » Antoni Martinelli rep el Premi d’Actuació Cívica per promoure el català a l’Alguer

Antoni Martinelli rep el Premi d’Actuació Cívica per promoure el català a l’Alguer

21 Novembre 2008

premio-ad-antonio-martinelli.jpgAntoni Martinelli, de l’Alguer, ha estat un des sis guanyadors dels Premis d’Actuació Cívica que atorga la Fundació Lluís Carulla cada any. Ciutadà alguerès que ha mostrat una constant fidelitat a la llengua catalana, el seu exemple en l’ús de l’alguerès ha estat la millor pedagogia a favor del manteniment de la llengua. Ha participat i s’ha implicat en els projectes de catalanització que s’han dut a terme a l’Alguer, com la delegació d’Òmnium Cultural i l’Ateneu Alguerès, i en la difusió de la cultura històrica de la ciutat entre la població, especialment amb relació a la figura del rei Pere el Cerimoniós.
Martinelli ha ajudat decisivament en els processos de catalogació de les espècies botàniques i zoològiques de l’Alguer i la seva contrada, i en la valoració d’edificis i indrets tradicionals de la ciutat, com també ha contribuït al manteniment del seu ús, com és el cas de l’ermita de l’Esperança. Ha mostrat, així mateix, una actitud permanent d’acollida als catalans que visiten l’Alguer, al quals assisteix amb un esperit de servei exemplar.
Els Premis d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla, atorgats des de 1983, són sis guardons destinats a fer conèixer i distingir la tasca de persones que han actuat al servei de la identitat nacional en els diversos àmbits de la vida.
A més d’Antoni Martinelli, enguany han rebut el premi: Maria Teresa Giménez (Barcelona), per la seva dedicació a la promoció i difusió del cant coral; Josep Lloret, iniciador del Festival de Música de Torroella de Montgrí; M. Carme Sureda (Santa Coloma de Queralt), per la seva empenta i dedicació per a la integració social de les persones amb discapacitat psíquica a la Conca de Barberà; Agustí Agulló (Elx), per la seva vinculació a la creació del Casal Jaume I d’Acció Cultural del País Valencià a Elx i Empar Granell (Ontinyent), mestra molt arrelada al país i membre fundadora d’Escola Valenciana.
El jurat ha estat format per Salvador Cardús, Josefina Castellví, Àngel Castiñeira, Lluís Jou, Vicent Partal, Ramon Pla i Arxé, Maria Mercè Roca, Joaquim Triadú i Maria Rosa Virós.